Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivalinde, yerli ve yabancı kukla ve karagöz oyunları, atölye çalışmaları ve ‘Geçmişten Günümüze Kukla ve Karagöz Sergisi’ yer alacak. Festivalde Türkiye’deki önemli sanatçıların yanı sıra, Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu sanatçıları, Alman Kukla Sanatçısı Thomas Herfort ve İtalyan Kukla Sanatçısı Nina Theatre da katılım sağlayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı aynı zamanda 3’üncü Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festival Koordinatörü Sanem Arıkan, bu proje ile amaçlarının milli ve manevi değerleri çocuklara en doğru şekilde aktarmak olduğunu ifade etti. Projenin ortaya çıkış hikayesinden bahseden Arıkan, “Somut olmayan kültürel miras listesine Hacivat Karagöz’e eklediğimizde Yunanistan’dan ‘Karagöz bizim kültürümüze ait’ çıkışı geldi. Daha sonra ‘Karagöz’ü Türkiye’de kaç çocuk tanıyor’ diye bir eleştiri daha geldi. Biz de Şafak Poyrazoğlu ile ki o ünlü Karagöz ve Kukla üstadı Hali Poyrazoğlu’nun torunudur, onunla birlikte yola çıktık. 37 ilimizde ilçe ilçe belediye başkanlarımızla, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla paydaş olarak çocuklarımıza kukla karagözü yeniden tanıttık. Sonra dedik ki niye bir festivalimiz olmasın? Biz çocuklarına 23 Nisan’da meclisimizin açılışının bayramını çocuklara hediye etmiş bir milletiz. O halde çocuklara büyük bir festival yapalım dedik. İlkine Ankara’da başlamıştık, ikincisini uluslararası misafirlerimizle uluslararasına çevirdik. Bu festivalde de Ankara, İstanbul ve Azerbaycan’da bitirilecek şekilde çok güzel bir çalışmaya imza atacağız” dedi.
‘HEDEFİMİZ 25 BİN ÇOCUĞA ULAŞMAK’
Proje ile çeşitli pek çok ödülün sahibi olduklarını aktaran Arıkan, “Bu kadar büyük başarı elde edeceğimizi tahmin edemiyorduk. Uluslararası ödüller aldık. 10 binlerce çocuğa ulaştık. Geçen yıl 25 bin çocuğumuza ücretsiz Karagöz gösterisi yaptık ve geçen yıl deprem bölgesinde çok elim olaylar yaşadık. Geçen yıl deprem bölgemizde 10 ilimizi de ziyaret ettik ve çadır kentlerde bile çocuklarımızla buluştuk. Bu sene de inşallah 25 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Projeyi dünyanın 1’inci projesi haline getirmek hedefimiz. Hedefimiz çocuklarımıza kimliğimizi doğru aktarıp yeryüzünde dünya var oldukça var olmak. Milli ve manevi değerlerimizi yaşatmak, asıl amacımız bu” diye konuştu.
‘1-2 MAYIS’TA AZERBAYCAN’DA DEVAM EDECEĞİZ’
Kukla ve Karagöz sanatçısı ve Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali’nin proje koordinatörü Şafak Poyrazoğlu ise “Festivalimiz bugün başladı. 26 Nisan’a kadar Ankara’da çeşitli yerlerde etkinliklerimiz devam edecek. Hem kukla gösterilerimiz, hem Karagöz oyunlarımız, hem geçmişten günümüze kukla ve karagöz sergimiz ve atölyelerimizle festivalimiz devam edecek. 27 ve 28 Nisan’da İstanbul’da alışveriş merkezinde etkinliklerimiz devam ediyor. 29-30 Nisan ve 1-2 Mayıs’ta da kardeş devletimiz Azerbaycan Bakü’de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘VELİLER DAHA FAZLA SEVİYOR’
Geleneksel Türk kültürlerinin arasında yer alan Karagöz’ün unutulmaya yüz tuttuğunu, bu anlamda geleneği yaşatmak için çalışmalara hızla devam ettiklerini kaydeden Poyrazoğlu, “Karagöz’e meraklı olan kişiler kalmadı. Hiç yok değil ama bize göre çok az. O yüzden Karagöz’ü, kuklayı daha fazla ön plana çıkarmak için, sadece çocuklar için değil hemen herkesle buluşturmak için çalışıyoruz. Çünkü Karagöz bir çocuk oyunu değil. Çocuklar çok seviyor ama bizim gördüğümüz aslında veliler daha fazla seviyor. Veliler çocukları bahane edip Karagöz izlemeye geliyor, o yüzden daha fazla ilerletmek için bu projeyi gerçekleştirdik. İtalya’dan bir sanatçımız geliyor, Almanya’dan bir sanatçımız geldi. Azerbaycan Devleti Kukla Tiyatrosu’ndan sanatçılarımız geldi. 3 tane farklı ülkeden sanatçımız geldi. Bunun yanı sıra Bursa’dan, İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den, değerli Karagöz sanatçılarımız, Türk sanatçılarımız da bizlerle beraber. Bu 11 gün boyunca bütün kukla ve karagöz sanatçıları bir arada gösterilerini sergileyecekler” dedi.